Pár osvědčených bezlepkových receptů
Piškot
4 vejce
140g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
100ml mléka
100ml oleje
160g bezlepkové mouky Jizerka nebo Schär
Nejdříve dát do mísy suché ingredience, vše řádně smíchat a potom přidat tekuté. Naliji na vymazaný plech a peču cca 20minut na 160°C.
Bezlepkové palačinky
100g Jizerky
250g mléka
1 žloutek
špetka soli
Těsto se musí pořádně vymíchat v mixéru, ze začátku je řídké, ale po chvíli pěkně zhoustne.
Domácí bezlepkové nudle
250g bezlepkové mouky
2 vejce
2 lžíce vody
nepatrně soli
kapku oleje
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vece, vodu a sůl. Nožem nebo měchačkou spojíme vše a zakápneme kapkou oleje. Pěkně zpracujeme těsto na vále rukama. Těsto si nakrájíme asi na 3 díly a vyválíme na pomoučeném vále. Placku dáme na čistou utěrku a necháme chvíli zaschnout. Nakrájíme a dáme pořádně usušit.
Bezlepkový chléb z pomalu vedeného těsta
350g světlé bezlepkové mouky na chleba (dělám klidně z Jizerky)
150g pohankové mouky
1,5 kávové lžičky soli
půl lžičky sušeného droždí
500ml vody pokojové teploty
Mouku, sul a droždí promícháme v míse na hladké těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme stát při pokojové teplotě 18 až 20hodin. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál. Roztáhneme do stran a složíme. To samé opakujeme ještě 2x. Bez tlaku vytvarujeme do bochníku a posypeme moukou. Do mísy vložíme pomoučenou utěrku a necháme kynout 3hodiny. Do trouby dáme zapékací mísu i s víkem. Zahřejeme na 250°C. Chleba překlopím do horké mísy, zakryjeme poklicí a pečeme 30minut. Pak bez poklice pečeme ještě 10minut.
Bezlepkové knedlíky
250ml mléka
1 droždí
1 lžička cukru
1 vejce
350g Jizerky
špetka soli
mandle (spařené oloupané) nebo burizóny – já nedávám nic
Z droždí, trochy mléka a cukru si připravíme kvásek. Pak přidáme vejce, sůl, mouku a nasekané mandle a propracujeme krásné nelepivé těsto. Vypracujeme šišky, které necháme vykynout. Po vykynutí je vaříme na pomaštěném pařáku v páře 25minut.
Čerstvé bezlepkové houstičky
500g Jizerky nebo Schär Mix B
15g droždí
2 lžíce oleje
500ml vlažné vody nebo mléka
1 žloutek
sůl
Udělat kvásek (droždí,voda, 1 lžička cukru). Nechat vykynout. Udělat houstičky bochánky nebo rohlíky. Před upečením potřít vajíčkem a posypat semínky. Pečeme na 200 °C cca 30 minut.