Recepty

Roláda jako dech

6 vajec
3 lžíce pískového cukru
5 vrchovatých lžic kakaa

Ze 6 bílků ušleháme sníh, žloutky ušleháme s cukrem, přidáme kakao a sníh. Pečeme na pečícím papíru (horkovzdušná trouba 250st. 7 minut). Naplníme šlehačkou.

Na výměnné jednotky se počítá jenom cukr- 3 lžíce po 12g - 3 v.j., šlehačka se nepočítá.

Dobrou chuť všem přeje

Iveta Procházková (Jiráková)

Pár osvědčených bezlepkových receptů

Piškot

4 vejce

140g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 kypřící prášek

100ml mléka

100ml oleje

160g bezlepkové mouky Jizerka nebo Schär

Nejdříve dát do mísy suché ingredience, vše řádně smíchat a potom přidat tekuté. Naliji na vymazaný plech a peču cca 20minut na 160°C.

 

Bezlepkové palačinky

100g Jizerky

250g mléka

1 žloutek

špetka soli

Těsto se musí pořádně vymíchat v mixéru, ze začátku je řídké, ale po chvíli pěkně zhoustne.

 

Domácí bezlepkové nudle

250g bezlepkové mouky

2 vejce

2 lžíce vody

nepatrně soli

kapku oleje

Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vece, vodu a sůl. Nožem nebo měchačkou spojíme vše a zakápneme kapkou oleje. Pěkně zpracujeme těsto na vále rukama. Těsto si nakrájíme asi na 3 díly a vyválíme na pomoučeném vále. Placku dáme na čistou utěrku a necháme chvíli zaschnout. Nakrájíme a dáme pořádně usušit.

 

Bezlepkový chléb z pomalu vedeného těsta

350g světlé bezlepkové mouky na chleba (dělám klidně z Jizerky)

150g pohankové mouky

1,5 kávové lžičky soli

půl lžičky sušeného droždí

500ml vody pokojové teploty

Mouku, sul a droždí promícháme v míse na hladké těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme stát při pokojové teplotě 18 až 20hodin. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál. Roztáhneme do stran a složíme. To samé opakujeme ještě 2x. Bez tlaku vytvarujeme do bochníku a posypeme moukou. Do mísy vložíme pomoučenou utěrku a necháme kynout 3hodiny. Do trouby dáme zapékací mísu i s víkem. Zahřejeme na 250°C. Chleba překlopím do horké mísy, zakryjeme poklicí a pečeme 30minut. Pak bez poklice pečeme ještě 10minut.

 

Bezlepkové knedlíky

250ml mléka

1 droždí

1 lžička cukru

1 vejce

350g Jizerky

špetka soli

mandle (spařené oloupané) nebo burizóny – já nedávám nic

Z droždí, trochy mléka a cukru si připravíme kvásek. Pak přidáme vejce, sůl, mouku a nasekané mandle a propracujeme  krásné nelepivé těsto. Vypracujeme šišky, které necháme vykynout. Po vykynutí je vaříme na pomaštěném pařáku v páře 25minut.

 

Čerstvé bezlepkové houstičky

500g Jizerky nebo Schär Mix B

15g droždí

2 lžíce oleje

500ml vlažné vody nebo mléka

1 žloutek

sůl

Udělat kvásek (droždí,voda, 1 lžička cukru). Nechat vykynout. Udělat houstičky bochánky nebo rohlíky. Před upečením potřít vajíčkem a posypat semínky. Pečeme na 200 °C cca 30 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Návštěvnost© cukrici.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky